piekarnia radomska wacyn

Piekarnia stawia na jakość wyrobów i na jakość warunków pracy. Zarówno właściciele, jak i pracownicy, wkładają dużo serca w pracę na rzecz firmy, dlatego piekarniaWACYN zyskuje coraz większy prestiż marki na piekarniczym rynku.

piekarnia wacyn radom

Smak zdrowia

Piekarnia WACYN oferuje smaczne pieczywo z naturalnych fermentacji.

Posiadamy szeroki asortyment pieczywa:

  1. żytnie 100% :
    Wacyński, żytni bez drożdży oraz żytnie z dodatkami ziaren: z żurawiną,    z siemieniem lnianym, z gryką, ze słonecznikiem oraz bardzo smaczny i  wartościowy  pod względem zawartości witamin i minerałów ENER VIT.

    Naturalna (długa ) fermentacja ciasta żytniego  jest trudna do prowadzenia ale bardzo dobrze wpływa na jakość pieczywa. Jest ono delikatne, dobrze poprowadzone nie jest za kwaśne a przede wszystkim korzystnie wpływa na zdrowie. Nie musimy tu dodawać drożdży ( wytwarzają się spontanicznie) albo dodajemy minimalne ilości. Oprócz tego w czasie takiej fermentacji namnażają  się bakterie z grupy mlekowych. Są one probiotykami dla naszego przewodu pokarmowego. To one powodują, że pieczywo jest lekkostrawne, nie daje wzdęć ani odbijania. Mamy bardzo pozytywne relacje od klientów, że korzystne jest dla cukrzyków bo daje stabilny indeks glikemiczny oraz od alergików, którzy nie mają żadnych odczynów po spożyciu naszego chleba.

     
  2. Pszenno- żytnie:
    Firmowy  65% mąka pszenna + 35% mąka żytnia
    Staropolski  50% mąka pszenna + 50% mąka żytnia
    Rarytas 50% mąka pszenna + 50% mąka żytnia + dodatki (śliwka, rodzynki, miód, olej rzepakowy)

    Chleby te produkowane są na naturalnych zakwasach i rozczynach szczepionych bakteriami mlekowymi jak jogurty. Szczepione dlatego że fermentacja mąki pszennej nie powoduje namnażania się bakterii mlekowych. Wytwarza się tu jedynie CO2 i  alkohol. Wytwarzanie ciasta z zakwasów i takich rozczynów daje delikatny naturalny smak pieczywa korzystnie wpływającego na nasz przewód pokarmowy. Ostatnim hitem firmy jest „ Chlebek Ewuni” bardzo delikatny w swojej strukturze i smaku. Poddawany jest on 8godzinnej fermentacji co dało niesamowity smak tego produktu.

     
  3.  Pieczywo pszenne  to bułki:
    Bułka kajzerka, bułka południowa, śniadaniowa, rogale, paluchy. Produkowane są na naturalnych rozczynach a ciasta poddawane fermentacji niektóre nawet do 6 -8 godzin. Są również delikatne w smaku i nie są puste w środku.
    Bułki pszenne wyrabiane są również z różnymi nadzieniami np. kapustą, szpinakiem, masłem(roślinne) czosnkowym (pyszne na ciepło) z tego ciasta produkowane są  pizzerki, cebularze a także różne bułki z ziarnami.

     
  4. Pieczywo słodkie:
    To różnego rodzaju bułki słodkie czyste,  z nadzieniem,  pączki  także ciasta , biszkoptowe,  pierniki,  babki piaskowe. W śród ciast hitem naszym jest  drożdżowiec luksusowy –poddawany 8 godzinnej fermentacji na świeżych jajach. Delikatny i smaczny. Po prostu super