Czego potrzebują bakterie. By mogły działać dla naszego dobra, bakterie jelitowe potrzebują wsparcia. Wsparciem są probiotyki i prebiotyki. PROBIOTYKI to - jak określa Światowa Organizacja Zdrowia - żywe drobnoustroje, które podane we właściwych ilościach przynoszą korzyści zdrowotne dla organizmu.
Przykładem - bakterie kwasu mlekowego, które wymieniamy poniżej. PREBIOTYKI to niestrawne produkty lub ich składniki, będące pożywieniem dla dobrych bakterii w jelitach, służące ich wzrostowi. Przykłady to płatki owsiane, banany, cebula, czosnek, pory. Są jeszcze SYNBIOTYKI. To połączenie prebiotyków z probiotykami, obecnych przede wszystkim w produktach fermentowanych, takich jak kiszona kapusta, ogórki kiszone, kefir. Synbiotyki równocześnie są pożywką dla bakterii w jelitach i same dostarczają dobrych żywych bakterii. Na przykład kapusta kiszona zawiera błonnik, którym karmią się bakterie i dobre bakterie Lactobacillus.