Piekarnia WACYN oferuje smaczne pieczywo z naturalnych fermentacji.
Posiadamy szeroki asortyment pieczywa
Autentyczna tradycja
Dzięki naszemu kunsztowi tworzymy tradycyjne radomskie wypieki, zachowując nienaruszoną esencję receptur przekazywanych z biegiem czasu, zapewniając autentyczne doznania smakowe.
Piekarnia stawia na jakość wyrobów i na jakość warunków pracy. Zarówno właściciele, jak i pracownicy, wkładają dużo serca w pracę na rzecz firmy, dlatego piekarniaWACYN zyskuje coraz większy prestiż marki na piekarniczym rynku.
Piekarnia stawia na jakość wyrobów i na jakość warunków pracy. Zarówno właściciele, jak i pracownicy, wkładają dużo serca w pracę na rzecz firmy, dlatego piekarniaWACYN zyskuje coraz większy prestiż marki na piekarniczym rynku.
Piekarnia stawia na jakość wyrobów i na jakość warunków pracy. Zarówno właściciele, jak i pracownicy, wkładają dużo serca w pracę na rzecz firmy, dlatego piekarniaWACYN zyskuje coraz większy prestiż marki na piekarniczym rynku.
Piekarnia WACYN oferuje smaczne pieczywo z naturalnych fermentacji.
Posiadamy szeroki asortyment pieczywa
Wacyński, żytni bez drożdży oraz żytnie z dodatkami ziaren: z żurawiną, z siemieniem lnianym, z gryką, ze słonecznikiem oraz bardzo smaczny i wartościowy pod względem zawartości witamin i minerałów ENER VIT.
Naturalna (długa ) fermentacja ciasta żytniego jest trudna do prowadzenia ale bardzo dobrze wpływa na jakość pieczywa. Jest ono delikatne, dobrze poprowadzone nie jest za kwaśne a przede wszystkim korzystnie wpływa na zdrowie. Nie musimy tu dodawać drożdży ( wytwarzają się spontanicznie) albo dodajemy minimalne ilości. Oprócz tego w czasie takiej fermentacji namnażają się bakterie z grupy mlekowych. Są one probiotykami dla naszego przewodu pokarmowego. To one powodują, że pieczywo jest lekkostrawne, nie daje wzdęć ani odbijania. Mamy bardzo pozytywne relacje od klientów, że korzystne jest dla cukrzyków bo daje stabilny indeks glikemiczny oraz od alergików, którzy nie mają żadnych odczynów po spożyciu naszego chleba.
Firmowy 65% mąka pszenna + 35% mąka żytnia
Staropolski 50% mąka pszenna + 50% mąka żytnia
Rarytas 50% mąka pszenna + 50% mąka żytnia + dodatki (śliwka, rodzynki, miód, olej rzepakowy)
Chleby te produkowane są na naturalnych zakwasach i rozczynach szczepionych bakteriami mlekowymi jak jogurty. Szczepione dlatego że fermentacja mąki pszennej nie powoduje namnażania się bakterii mlekowych. Wytwarza się tu jedynie CO2 i alkohol. Wytwarzanie ciasta z zakwasów i takich rozczynów daje delikatny naturalny smak pieczywa korzystnie wpływającego na nasz przewód pokarmowy. Ostatnim hitem firmy jest „ Chlebek Ewuni” bardzo delikatny w swojej strukturze i smaku. Poddawany jest on 8godzinnej fermentacji co dało niesamowity smak tego produktu.
Bułka kajzerka, bułka południowa, śniadaniowa, rogale, paluchy. Produkowane są na naturalnych rozczynach a ciasta poddawane fermentacji niektóre nawet do 6 -8 godzin. Są również delikatne w smaku i nie są puste w środku.
Bułki pszenne wyrabiane są również z różnymi nadzieniami np. kapustą, szpinakiem, masłem(roślinne) czosnkowym (pyszne na ciepło) z tego ciasta produkowane są pizzerki, cebularze a także różne bułki z ziarnami.
To różnego rodzaju bułki słodkie czyste, z nadzieniem, pączki także ciasta , biszkoptowe, pierniki, babki piaskowe. W śród ciast hitem naszym jest drożdżowiec luksusowy - poddawany 8 godzinnej fermentacji na świeżych jajach. Delikatny i smaczny. Po prostu super